TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
HUKUKİ SORUMLULUK FONU
YÖNETMELİĞİ
 

Konu :

Madde 1- Noterlerin, Noterlik Kanununun 162. maddesinde yer alan hukuki sorumluluklarını karşılamak üzere (Noterlerin Hukuki Sorumlulukları Fonu) adı altında bir fon kurulmuştur.

Kapsamı :

Madde 2- (05.06.1997 - 26.Olağan Kongre kararı ile değişik) Geçici Yetkili Noter Yardımcıları hariç, Türkiye Noterler Birliğinin üyesi bulunan tüm 1, 2 ve 3.sınıf Noterler ile emekli, ölen veya herhangi bir suretle Noterlikten ayrılan Noterlerin ve herhangi bir nedenle Noterlik görevini yüklenen kişilerin, Noterlik görevini ifasından ötürü kendilerinin gayri kasdi ve ihmali fiillerinden, yanlarında bordroya bağlı olarak çalıştırdıkları stajer, katip, başkatip ve diğer personelin kasdi veya ihmali veya gayri kasdi fiillerinden dolayı zarar görecek olanlara karşı 1512 sayılı Noterlik Kanunu, Borçlar Kanunu ve diğer Kanunlar ile Yönetmelik ve mevzuat gereğince doğacak ve bunların tabi olduğu zamanaşımı süresi içinde talep olunacak tüm hukuki sorumluluklarının beher Noter için beher işlemde azami 432.000.000.-TL bir yıl içinde azami 864.000.000.-TL.sını kadar olan kısmı teminat kapsamındadır. İşbu sınırlar her yıl başında Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca yeniden değerlendirilir.

Fonun Kaynakları :

Madde 3- Fonun kaynakları şunlardır:

a) Türkiye Noterler Birliğinin Kongrelerince bütçesinden bu fona ayıracağı meblağ,
b) Bağışlar,
c) Bu fona tahakkuk edecek faiz, ikramiye vs. gelirler.

Ödemenin Kapsamı :

Madde 4- (1996 yılı - 25.Olağan Kongre kararı ile değişik) Bu fondan yapılacak yardım, sigortanın ödediği miktarın dışında kalan kısımlar için ödenir. Sigorta tarafından gerekli ödeme yapılıncaya kadar, temlik alınmak kaydıyla bu hesaptan ilgiliye yeteri kadar avans verilir.

Dava Halinde İzlenecek Yol :

Madde 5- Hakkında tazminat davası açılan bir Noter, en kısa süre içerisinde dava dilekçesinin, cevap layihasını, davaya konu işlem örneği ile gerekli göreceği sair belge ve bilgileri Birliğe gönderir. Birlik Hukuk Servisinin konuya ilişkin önerileri olursa, Notere duyurulur.

Noterin işbu davayı sonuna kadar bizzat veya avukat marifetiyle takip etmesi ve tüm kanun yollarını yerine getirmesi zorunludur.

Ödeme Kararı ve Şekli :

Madde 6- Kararın kesinleşmesinden sonra Noter, kesinleşme şerhini taşıyan kararla birlikte bir dilekçe ile Türkiye Noterler Birliğine başvurur. Konunun Birliğe intikalini takibeden ilk Yönetim Kurulu gündemine alınarak görüşülmesi zorunludur.

Yönetim Kurulu noksan gördüğü belgeleri de isteyerek, talebi en kısa süre içinde karara bağlar.

(05.06.1997 - 26.Olağan Kongre kararı ile değişik)

Davanın kazanılması halinde, avansın, kararı ıttıla tarihinden itibaren 30 gün içinde Birlik hesaplarına gönderilmesi zorunludur. Bundan sonra geçecek süreler için, o tarihteki en yüksek vadeli mevduat faizi üzerinden, faiz tahakkuk ettirilir. İlgiliden alınan temlik senedi iade olunur.

Ödeme Kararı ve İtiraz :

Madde 7- Ödeme talebinin Birlik Yönetim Kurulunca reddi halinde, bu karar aleyhine Birlik Kongresine itiraz olunabilir. Birlik Yönetim Kurulu Kongreden en az 10 gün önceye kadar yapılan başvuru ve itirazları, Kongreye götürmek zorundadır.

Geçici Madde 1- Bu fona ilk olarak 280.000.000.-TL. sı ödenek konulmuştur.

Yürürlük Tarihi :

Madde 8- Bu yönetmelik 1 Şubat 1991 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten sonra yapılan Noterlik işlemleri ile ilgili olarak açılacak davalar hakkında uygulanır.

Yürütecek Makam :

Madde 9- Bu yönetmeliği Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yürütür.