BOŞALAN NOTERLİKLERE AİT
DAİRE VE EŞYALARIN DEVRİ
KURALLARINI TESPİT EDEN
YÖNETMELİK
 

Amaç ve Konu :

Madde 1- İşbu Yönetmelik Noterlerin genel menfaatlerine ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak için uyulması zorunlu kurallar niteliğinde olmak üzere 1512 sayılı Kanunun 49. 163. ve 166 ncı maddeleri uyarınca hazırlanmıştır.

Devre Konu Eşya :

Madde 2- Noterlik dairesinde bulunan ve mesleki faaliyetin ifası için gerekli ve Noter tarafından daire hizmetlerine tahsis edilmiş veya yaptırılmış eşya, tesis, malzeme, matbu evrak ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde belirtilen defter, dosya, kartonlar vesair malzemenin tümü devre konu teşkil eder.

Madde 3- Kanunda ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde yazılı kullanılmış defter, dosya, karton, cilbent ve belgelerin Noterliğin boşalması halinde Noterlikte bırakılması zorunludur. Bunlar için ücret ve talep takdir edilemez.

2 nci maddede yazılı eşyaların vekile bırakılması zorunlu olup, yukarıdaki fıkrada yazılı olanlar ile kullanılmamış basılı evrak, kırtasiye vesair, Birlikçe bedeli ödenenler hariç diğerleri için vekil tarafından kira ödenmesi zorunludur.

Vekile Devir :

Madde 4- Noterliğin boşalması halinde hizmetin görülmesi ile ilgili Noterliğe ait eşya ile kullanılmamış evrak, kırtasiye vesair malzemenin devri için durumun derhal Noter Odasına ve Cumhuriyet Savcılığına bildirilmesi zorunludur. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı, Noter Odası temsilcisi., Noter veya hazır bulunan mirasçıları tarafından devre konu eşya, malzeme bir tutanak ve liste ile tespit olunarak vekile devredilir.

Noter Odası temsilcisinin devir teslim sırasında bulunmaması halinde Savcı tarafından tutulan tutanak vekil tarafından ve halihazır rayiç bedelleri gösteren liste ile kullanılmamış basılı evrak ve malzemeye ait fatura örnekleri Noter veya mirasçıları tarafından Odaya bildirilir. Noter Odasınca görevlendirilecek Noter tarafından devir teslim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde Noterlik dairesinde vekile devredilen eşya ve malzeme değerleri gösterilerek tespit edilir. Görevli Noter tarafından düzenlenen cins, miktar ve değerleri gösteren liste Odaya geldikten sonra, Oda Yönetim Kurulunca gelen listeler incelenerek eşya nihai değer takdir edilir ve Türkiye Noterler Birliğine gönderilir.

Bu liste her ay vekil tarafından kullanılan basılı evrak, kırtasiye vesair için ödenecek bedele esas teşkil eder.

Oda Yönetim Kurulu; Cumhuriyet Savcısı ve Oda görevlisince düzenlenen listeler üzerinde gerekli incelemeler yaparak 3 ncü maddede belirtilen ve vekil tarafından ödenecek kirayı tespit eder. Kira takdir edilen eşya listesinde daha sonra vuku bulacak herhangi bir değişiklik vekil tarafından belgelendirilerek Türkiye Noterler Birliğine ve Noter Odasına bildirilir. Ödenmekte olan kira yeni kira tespitine kadar durdurulur.

Odaca mevcut eşyaya yeniden takdir edilen kira, vekil tarafından ödenmeye devam edilir.

Kira Tespitinde Uyulacak Esaslar :

Madde 5- Oda Yönetim Kurulunca, 4 ncü maddenin 2 nci fıkrasına göre tespit edilen toplam eşya bedelinin yüzde 5'i (10.06.1996'den geçerli olmak üzere) aylık kira olarak takdir olunur.

Noterlik dairesinin mülkiyeti devreden veya ölen eski Notere ait olması halinde, devreden Noter veya mirasçılarına ödenecek kira Noter Odası Yönetim Kurulunca rayiç kira bedellerine göre takdir olunur.

Eşya ve Malzemenin Yeni Notere Devri :

Madde 6- (Danıştay 8.Dairesinin 1.7.1987 gün 1986/298 sayılı kararı ile iptal edildiğinden 7.6.1997 - 26.Kongre kararı ile düzenlenen yeni şekli)

Yeni Noter fiilen göreve başladıktan sonra 15 gün içinde eski Noter veya mirasçılarını Noterlik dairesindeki eşyaların devri konusunu görüşmeye davet eder ve taraflar aynı süre içinde bu konudaki görüşmelerine neticelendirirler.

Yeni Noter bu eşyaları almak zorunda olmadığı gibi eski Noter veya mirasçıları da bu eşyaları devir etmek zorunda değildirler.

Ancak taraflar, eşyaları devir etmesinden mutabakata varmakla birlikte devir bedelinde anlaşamadıkları takdirde, her iki taraf birlikte devir bedelinin tespiti için Noter Odasına müracaat ettikleri takdirde, Noter Odası Yönetim Kurulu hakem sıfatıyla devir bedelini belirler ve taraflara bildirir. Taraflar bu bedeli kabul etmek zorundadır. Bu kararın yeni Notere tebliğinden itibaren 3 ay içinde devir bedeli eski Noter veya mirasçılarına ödenir.

Taraflarca Noter Odası Yönetim Kuruluna devir bedelinin tespiti için müracaat edildiğinde, Noter Odası Yönetim Kurulunca belirlenen devir bedelinin yeni Notere tebliği tarihine kadar geçen süre için, taraflarca Noter Odası Yönetim Kuruluna devir bedelinin tespiti hususunda müracaat edilmediğinde ise yeni Noter devre konu eşyaları kullandığı süre için eski Noter veya mirasçılarına daha önce belirlenen kira bedelini ödemeye devam eder.

Madde 7- Noterlik dairesinin vekile devrinde düzenlenen tutanakla tespit olunan kullanılmamış matbu evrak, kırtasiye vesair malzemenin her yıl Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca belirtilecek bir miktara kadar olan kısmının bedeli peşin olarak eski Notere veya varislerine ödenir.

Tespit edilen miktardan fazla olan yukarıda yazılı evrak ve malzemenin her ay vekilce kullanılan kısmının bedeli ve fatura bedeli üzerinden, fatura temin edilememesi veya fatura tarihi ile devir tarihi arasında önemli bir zaman farkı bulunması halinde Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca evrak ve malzemenin bir yıllık fiyatları nazara alınarak tespit edilecek değeri üzerinden eski Noter veya mirasçılarına ödenir.

Yeni bir Noter göreve başladığında 4 ncü maddede belirtilen esaslar çerçevesinde yapılan devir teslim sırasında tespit edilen yukarıda belirtilen kalemlerden vekalet dönemi içerisinde vekil tarafından satın alınanlar mevcut olduğu takdirde, bunların fatura değerleri üzerinden bedeli yeni Noter tarafından Türkiye Noterler Birliğine ödenir.

Madde 8- Noterlik dairesi, Noterlik adına kiralandığı cihetle ve gelen Notere devri zorunluluğu karşısında, Noterler Türkiye Noterler Birliğinden izin almadıkça Noterlik dairesinin tahliyesine sebep olabilecek taahhüt ve davranışlarda bulunamazlar.

Herhangi bir sebeple tahliye davası açıldığında, Noter bu davaya ait dilekçe ve delilleri, savunmasını Türkiye Noterler Birliğinin gerekli gördüğü takdirde yapacağı hukuki yardıma imkan vermek üzere derhal bağlı bulunduğu Noter Odasına bildirmekle yükümlüdür.

Madde 9- 7.6.1983 tarihinde yürürlüğe giren bu konudaki yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 10- İşbu yönetmelik 07.06.1985 tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 11- Bu yönetmelik Türkiye Noterler Birliği tarafından yürütülür.