TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
NOTER VEKİLLERİNİ DENETLEME YÖNETMELİĞİ

 

Amaç :

Madde 1- 1512 sayılı Kanunun 121. ve 172. maddesinin 7. fıkrası, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 83. ve 133. maddeleri hükümleri ile Türkiye Noterler Birliğine verilen denetim ve gözetim yetkisi, Birlik tarafından, Noterlik hizmetlerinin mesleğin amaçlarına, kanunlarına, yönetmeliklere ve genelgelere uygun bir şekilde görülmesini sağlamak, eğitici ve öğretici nitelikte olmak üzere bu yönetmelik hükümleri uyarınca kullanılır.

Kapsam :

Madde 2- Bu yönetmelik vekaleten yönetilen Noterliklerin denetlenmelerine dair esasları kapsar.

Kuruluş :

Madde 3- Türkiye Noterler Birliğinin gözetim ve denetim görevi Birlik Merkezinde kurulacak ve Birlik Başkanlığına bağlı Denetleme Servisi tarafından yürütülür.

Denetleme Servisinin Görevleri :

Madde 4- a) Denetleme plan ve programını hazırlamak,

b) Denetleme plan ve programını uygulamak ve izlemek,

c) Denetleme sonuçlarını Birlik Genel Sekreterliğine ulaştırmak,

Servisin Büro Hizmetleri :

Madde 5- Servisin büro hizmetleri Genel Sekreter emrinde oluşacak yeteri kadar personel tarafından yürütülür.

Denetim :

Madde 6- Denetim haberli ve habersiz olarak yapılır.

Haberli denetim bir program çerçevesinde belirlenmiş tarihlerde, denetlenecek Noterliğe ve bağlı bulunduğu Odaya önceden haber verilmek suretiyle yapılan denetimdir.

Habersiz denetim, denetim programında belirtilen tarihlere bağlı kalmaksızın veya herhangi bir ihbar ve şikayet üzerine belirli olmayan zamanlarda yapılan denetimdir.

İhbar ve şikayet halinde Birlik Yönetim Kurulunun toplantı halinde olmadığı zaman Başkanlık Divanı; acele hallerde Birlik Başkanının kararı üzerine Noterlikler her zaman denetlenebilir.

Noter vekilinin göreve başladığı tarihi izleyen günlerde denetlenmesi daha çok Noterliğin kuruluşu, işleyişi ile ilgili öğretici eğitici ve yol gösterici olma amacı ile bu denetime öncelik verir.

Atama :

Madde 7- Deneticiler Noterlik işlerinde fiilen çalışma veya Noterlik işlerinden anlayan istekliler arasından, Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu tarafından atanır.

Deneticiler daimi kadro olabileceği gibi, ihtiyaç olduğu zaman geçici olarak da görevlendirilebilirler.

Gerektiğinde Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu, Birlik Yönetim Kurulu üyelerinden birini, Genel Sekreteri, Oda Başkanı, Oda Yönetim Kurulu üyelerinden veya Noterlerden birini denetim için görevlendirebilir.

Diğer personelin atanmasında Türkiye Noterler Birliği İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Denetleme Sonuç Raporları :

Madde 8- Denetleme formları ve sonuç raporları ile nüsha olarak hazırlanır. Denetleme form ve sonuç, raporlarının bir örneği Birlik rapor kartonunda saklanır, bir örneği Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu tarafından gereği yapılmak üzere Birlik Genel Sekreterliğine sunulur.

Denetleme Sonuç Raporlarının Kapsamı :

Madde 9- Denetleme Sonuç Raporlarında ;

a) Bir önceki denetlemeye göre gelişmeler,

b) Son denetlemede, görülen noksanlıklar,

c) Önemli ihtiyaçlar,

d) Kanun, tüzük, yönetmelik ve mütalaalara uymayan uygulamaları,

e) Alınmasında fayda umulan önlem ve tavsiyeler,

f) Diğer Noterliklere ve odalara örnek olabilecek iyi hususlar, bölümler halinde belirtilir.

Raporun sonuç bölümünde, denetlenen Noterliğin ayrıntılı değerlendirilmesi yapılır.

Yetki İmzası :

Madde 10- Deneticiye; her görev verilişinde yapacağı denetimle ilgili olarak Birlik Başkanı tarafından bir yetki imzası verilir.

Denetici Sayısı :

Madde 11- Denetleme servisi kadrosu Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca, ihtiyaca göre tespit edilir.

Ücretler :

Madde 12- Denetim görevi verilen Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu üyesine, Oda Başkanına, Oda Yönetim Kurulu üyelerine, Noterlere ve Birlik Genel Sekreterine Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyelerine verilen miktarda yolluk ödenir.

Denetim, sair Birlik personeli tarafından yapıldığı takdirde, ödenecek yolluklar Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca tespit olunur.

Birlik kadrosuna daimi veya sözleşmeli olarak denetici atanması halinde, bunlara ödenecek ücret ve yolluklar Yönetim Kurulunca belirlenir.

Geçici Madde 1- Bu yönetmelik hükümlerine göre denetleme servisi kuruluncaya kadar, bu servisin görevleri Birlik Başkanının tensip edeceği servis veya servislerce yürütülür.

Madde 13- Bu yönetmeliği Türkiye Noterler Birliği yürütür.

Madde 14- Bu yönetmelik yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.