TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
BURS YÖNETMELİĞİ

Konu :

Madde 1- (1994- 23.Kongre kararı ile değişik) Atatürk'ün 100. Doğum yılı nedeniyle Türkiye Noterler Birliğince 3.sınıf Noterlikte hizmet veren Noterlerin ve işlerinin, Noterliklerde ve Türkiye Noterler Birliği organlarında çalışan personelin ve eşinin yüksek öğrenimde bulunan çocuklarının ve çalışmakta veya emekli iken vefat eden Noterin ilk, orta ve yüksek öğrenimde bulunan çocukların öğrenim ve eğitim giderlerine katkıda bulunmak ve yardımcı olmak amacıyla burs ihdas edilmiştir.

Yönetmelik Kapsamı :

Madde 2- (1994 -23. Kongre kararı ile değişik) 3.sınıf Noterlikte hizmet veren Noterlerle eşlerinin ve Türkiye Noterler Birliği ve organlarında çalışan personelin ve eşinin çocuklarına ve çalışmakta veya emekli iken vefat eden Noterlerin yüksek. orta ve ilk öğretimde okuyan çocuklarına verilecek bursun miktarı, adedi, ödenmesine ait işlemler, bu işlemlerden doğan hak ve yükümlülükler bu yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir ve yürütülür.

Bursun Gelir Kaynakları :

Madde 3-

a) Türkiye Noterler Birliği Kongrelerince bütçesinden bu fasla ayıracağı meblağ,
b) Bağışlar,
c) Sair gelirler,

Bursun Kapsamı :

Madde 4- (1994 -23.Kongre kararı ile değişik) 3.sınıf Noterlikte hizmet veren en az bir yıl süre ile çalışmış bulunan Noterlerle, eşlerinin ve Noterliklerde ve Türkiye Noterler Birliği ile organlarında en az üç yıl çalışan personelin ve eşinin yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim yapan çocuklarına ve çalışmakta veya emekli iken vefat eden Noterlerin yüksek, orta ve ilk öğretimde okuyan çocuklarına verilir.

Başvurma :

Madde 5- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) Burs istemi için başvuru: Öğrencinin ana ve babası, çalışmakta iken veya emekli iken vefat eden Noter ise veya halen çalışmakta olan 3.sınıf Noter ise Türkiye Noterler Birliğine, Noterlikte çalışmakta ise çalıştığı Noterliğe, Türkiye Noterler Birliğinde çalışmakta ise Birlik Başkanlığına ve Odalarda çalışmakta ise Oda Başkanlıklarına bir form dilekçe ile yapılır.

Bu form dilekçede:

A) Öğrencinin

Soyadı, adı :  
Baba adı :  
Ana adı :  
Doğum yeri ve tarihi :  
Üniversite yerleştirme sınavında aldığı puan veya ara sınıflardan gelmekte ise önceki yıla ait başarı derecesi :  
Kayıtlı ve devam ettiği öğretim
kurumunun Adı, yeri, süresi,
:  
Sınıfı ve numarası :  
Burslu olup olmadığı :  

B) Öğrencinin baba/anası

1- Çalışmakta iken veya emekli iken vefat eden Noter ise veya 3.sınıf
Noterlikte halen hizmet veren Noter ise
Halen / Son hizmet verdiği Noterlik :  
Noterliğe giriş, ayrılış tarihi :  
Bağlı olduğu Noter Odası :  
Çocuk adedi ve öğrenim durumları :  
Eşinin işi :  
Birlikte burs alan başka çocuğu olup olmadığı :  
     
Burs isteminde bulunan öğrencinin    

Adı, Soyadı
 
Ana / Babasının Adı, Soyadı
İmzası

  İmzası

2- Noterlikte çalışıyor ise:

Bağlı olduğu Noter Odası :  
Soyadı, Adı :  
Baba adı :  
Ana adı :  
Çalıştığı Noterlik :  
Noterliğe giriş tarihi :  
Ücret ve yan ödeme miktarları :  
Çocuk adedi ve öğrenim durumları :  
Eşinin işi ve ücret-yan ödeme miktarı :  
Evli olup olmadığı :  
Kirada oturuyorsa kira bedeli :  
     
Burs isteminde bulunan Öğrencinin,    

Adı, Soyadı
 
Ana / Babasının Adı, Soyadı
İmzası

  İmzası

3- Türkiye Noterler Birliği ve organlarında ise:

Soyadı, adı :  
Ana adı :  
Baba adı :  
Çalıştığı Yer :  
İşe giriş tarihi :  
Ücret ve yan ödemesi tutarı :  
Çocuk adedi ve öğrenimleri :  
Eşinin işi, ücret ve yan ödeme miktarı :  
Kirada oturuyorsa aylık kira bedeli :  
     
Burs isteminde bulunan öğrencinin,    

Adı, Soyadı
 
Ana / Babasının Adı, Soyadı
İmzası

  İmzası

C) Öğrencinin ana / babasının çalıştığı Birlik ve Oda Başkanları ile
Noterin onayı (Dilerse özel notu)
  ..............................................
  Resmi Mühür ve İmza

Başvurular her öğretim yılı Kasım ayı sonuna kadar yapılır.

Madde 6- a) Başvuru dilekçesini alan Noter veya ilgili merci bilgileri kontrol eder, gerçeğe uygunsa onaylar; dilerse aynı form altına veya ayrı bir yazı ile görüşü yazarak, alış tarihinden itibaren üç gün içinde Türkiye Noterler Birliğine gönderir.

b) Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu başvuruları her yıl Aralık ayı sonuna kadar değerlendirip sonucunu istek sahibine bildirir.

c) Birlikçe formların muhteviyatı gizli tutulur.

Burs Vermede Takdir Hakkı :

Madde 7- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) Form dilekçedeki bilgilerin ışığında burstan yararlandırma hakkını takdir, tamamen Yönetim Kuruluna aittir.

a) Ana babanın mali durumu,
b) Ana babanın ikamet ettiği yer ile yüksek öğrenim kurumunun bulunduğu yer,
c) Üniversiteye giriş veya ara sınıflardaki başarı derecesi,
Bu takdir sırasında dikkate alınır.

Burs Miktarı :

Madde 8- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) Burs, Yüksek öğrenimdeki öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumunun o yıl için öğrencilere verdiği krediye eşit miktarda ödenir. Çalışmakta veya emekli iken vefat eden Noterlerin, orta okul ve lisede okuyan çocuklarına bu miktarın yarısı oranında, ilk okulda okuyanlara ise aynı miktarın üçte biri oranında burs verilir. Kredi ve Yurtlar Kurumunun ödediği miktarının arttırılması halinde, Birlikçe ödenen burs da arttırılır.

Burs Adedi :

Madde 9- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) Burs verilecek öğrenci adedi, her yıl bütçeye konulacak ödenek miktarına göre Yönetim Kurulunca tespit olunur. Bir kimsenin birden fazla çocuğuna burs verilip verilmeyeceği hususu da ödenek durumuna göre her yıl Yönetim Kurulunca belirlenir.

Burs Süresi :

Madde 10- (1994 - 23.Kongre kararı ile Değişik) Burs Süresi öğrencinin kayıtlı olduğu ve devam ettiği öğrenim kurumundaki öğrenim süresi kadardır. Tatil ayları dahil her ay ödenir.

Ödeme Şekli :

Madde 11- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) Burs almaya hak kazanan öğrencilere T.N.B. Muhasebe Müdürlüğünce föy tahsis edilir.

Ödeme şeklinin nasıl yapılacağı Muhasebe Müdürlüğünce tespit edilir. (Bulunduğu yer banka hesap numarasına havalesi veya Muhasebe Müdürlüğünce nakden ödenmesi gibi) Öğrencilere, Ödeme Belgesi verilir. Burs ait olduğu ay içinde ödenir. Tatil aylarına ait bursların ödeme şekli ve esasları ile zamanı Yönetim Kurulunca ayrıca saptanır.

Bursun Kesilmesi :

Madde 12- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik)

A) Burs almakta olan öğrencinin:

a) Geçici sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğrenimini bırakması,
b) Herhangi bir sebeple okuldan çıkarılması,
c) Sınıfta kalması (üst sınıf derslerine devam etme hakkını kaybetmesi)
d) Gerçeğe aykırı belanda bulunması,

B) Burs almakta olan öğrencinin Noter olan ana/babasının Noterlikten ayrılması, Noterlikte ve Birlikte çalışan ana/babasının herhangi bir nedenle görevinin sona ermesi hallerinde, öğrenciye ödenmekte olan burs kesilir. Ancak öğrencinin belgelendirilmiş sağlık nedeni ile öğrenimine ara vermesi halinde o süreye mahsus burs kesilir. Öğrenimine başladığında yeniden devam eder. Öğrencinin Noterlikte veya Birlikte çalışan ana/babasının o yerden ayrılarak ara vermeksizin başka bir Noterlikte veya Birlik ve diğer organlarında çalışmaya başlaması bursun kesilmesini gerektirmez.Öğrencinin Noterlikte veya Birlik organlarında çalışan ana/babasının emekli olması veya ölümü de bursun kesilmesini gerektirmez. 3.sınıf Noterliklerde görev yapan Noterin bir üst sınıfa atanması halinde o öğretim yılı sonuna kadar burs ödenmeye devam olunur. Öğretim yılı sonunda burs kesilir. (1996 yılı 25.Olağan Kongre kakarı ile ek) Burs almakta olan öğrencinin okumakta olduğu okuldan, fakülte veya yüksekokuldan arzusuna daha uygun başka bir okula, üniversitenin aynı fakülte veya yüksekokuluna yatay geçiş yapması bursun kesilmesini gerektirmez. Ancak ödenek durumu itibariyle bu konudaki taleplerin kabul edilip edilmemesi Yönetim Kurulunca takdir edilir. Daha önce emeklilik nedeniyle Noterlikten ayrılan personelin başka bir Noterlikte tekrar çalışmaya başladıktan sonra çocuğuna burs verilmişse, bu sonuncu Noterlikte herhangi bir nedenle görevinin sona ermesi halinde verilmekte olan burs kesilmez.

Burs Kesiminin Bildirilmesi :

Madde 13- Herhangi bir nedenle bursun kesilmesi halinde keyfiyet en çabuk ve en güvenilir yol ile öğrenciye ana/babasına ve ödemeyi yapan (banka veya Muhasebe Müdürlüğü gibi) mercilere bildirilir.

Bursun Devamı :

Madde 14- Kendisine burs verilen öğrenci, her öğretim yılı Ekim ayı sonuna kadar, öğrencilik sıfatının burs alma şartlarının devam ettiğine dair, devam ettiği öğrenim kurumundan ve ana/babasının halen çalıştığına dair Noter veya Odalardan alacağı belgeyi ibraza zorunludur.

Madde 15- Burs tahsisi müktesep hak doğurmaz. T.N.B. Yönetim Kurulu her öğrenci veya tüm burs alan öğrenciler için kararlarını yeniden gözden geçirme, bursu kaldırma, muvakkaten kesme, yeni düzenlemeler ve yönetmelikte gerekli değişiklikleri yapmaya tam yetkilidir.

Ek Madde 1- (1994 - 23.Kongre kararı ile değişik) A.Ü.H.F. Adalet Yüksek Okulunda öğrenim gören her yıl bütçe ve ödenek durumuna göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek sayıda öğrenciye aynı oranlarda burs verilir. Burs verilecek öğrenciler her yıl okul müdürlüğünce tespit edilerek Birliğe bildirilir.

Yürürlük :

Madde 16- Bu yönetmelik değişiklikleri ile birlikte 27/01/1995 tarihinde yürürlüğe girer. (*)

Yürütme :

Madde 17- Bu Yönetmelik hükümleri Türkiye Noterler Birliği Başkanı yürütür.


(*) Türkiye Noterler Birliğinin 23.Kongresinin 04.06.1994 tarihinde değişikliklerin yapılması konusunda Yönetim Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak bazı hükümlerinde değişiklik yapılmış ve Yönetim Kurulunun 27.01.1995 günlü toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.