Konu :
Madde 1- (1992- 21. Olağan Kongre Kararıyla Değişik) 1512 sayılı Noterlik Kanununun 166.maddesinin 1 ve 7.maddeliri gereğince verilen görevler cümlesinden olarak, Birlik bünyesinde hasta Noterlere veya Noterlerin eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının hastalıkları halinde yardımda bulunulmasını sağlamak amacı ile " Noterler Sağlık Fonu" kurulmuştur.
Kapsam :
Madde 2- Belirli süreler içinde tekrarı zorunlu ve masraflı tedavi (şua, dializ ve benzeri) ile yurtiçi ve yurtışında büyük masrafı icap ettiren ameliyatları gerektiren hastalıklar halinde, kendi imkanları ile bu tedaviyi sağlayacak durumda olmayan Noterlere bu fondan aşağıdaki şekillerde yardım yapılır.
Fonun Kaynakları :
Madde 3- Noterler sağlık fonunun kaynağı şunlardır:
Ödeme Talebinin Şekli :
Madde 4- (1992- 21. Olağan Kongre ile değişik) Bu fondan yararlanmak isteyen Noterin bir dilekçe ile Birliğe başvurması gerekir. Bu dilekçeye hasta Noterin veya Noterin eşi ve bakmakla mükellef olduğu hasta çocuklarına ilişkin rapor ile nüfus kayıt örneği, yapılmış ise ameliyat ve tedaviler nedeniyle yapılan ödemelere ilişkin makbuz, fiş veya fatura asıllarının eklenmesi sorunludur. İleride yapılacak giderler hakkında Birlikçe avans olarak ödeme yapılabilir. Avans miktarı Birlik Yönetim Kurulunca takdir ve tespit edilir. Talep ve belgeler, başvuru tarihini izleyen ilk Yönetim Kurulunda karara bağlanır.
Ödeme Ölçüleri :
Madde 5- Noterler Sağlık Fonunda aşağıdaki ölçülere göre yardım yapılır.
Talebe ilişkin rapor vesair belgeler incelenerek yapılacak yardım tutarı, Yönetim Kurulunca takdir edilir. Kredi şeklindeki bu yardımın ilk bir yıla kadarı ödemesiz, bakiyesi 1 ila 4 yıla kadar vadeli ve faizsiz olarak tahsil edilir.
Bu fondan yapılacak yardım ödenek ve ihtiyaç durumuna göre Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.
Bir Noter için fondan yeniden ödeme yapılabilmesi, Yönetim Kurulunun takdirine bağlıdır.
Avans ve kesin ödeme :
Madde 6- Kesin Ödeme, Noterin belge asıllarını ibrazından sonra yapılır. Bu nedenle ameliyat ve tedavi öncesi bir talep halinde Yönetim Kurulunun uygun göreceği miktarda avans verilebilir.
Avansın Tamamen veya Kısmen Geri Ödenmesi :
Madde 7- Avansın ödenmesinden sonra ameliyat ve tedaviden vazgeçilmesi halinde veya avansın kesinlik kazanan miktardan fazla olması halinde artan kısım, durumun ortaya çıkmasını izleyen 15 gün içinde Birlik hesaplarına havale olunur.
Duruma muttali olan Birliğin yazısına rağmen bir hafta içinde bu paraların yatırılmaması halinde borç muacceliyet kesbeder ve o günden itibaren yürütülecek yıllık en yüksek vadeli tasarruf hesabı faizleriyle birlikte Noterden tahsil edilir. Avans veya kesin ödenen miktarın tamamının veya bir kısmının icra yolu ile tahsiline sebebiyet veren Notere bir daha bu fondan yardım yapılmaz.
Taahhüt ve Teminat :
Madde 8- Bu kredi için Noterden düzenlenmiş bir borç senedi istenir.
Yürürlük Tarihi :
Madde 9- Bu Yönetmelik 01.01.1991 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme Makamı :
Madde 10- Bu Yönetmeliği Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yürütür.