Madde 1- Noterlerin işveren olarak Noterlikte çalıştırdıkları personele, yasalar uyarınca ödemekle yükümlü olacakları kıdem tazminatının ödenmesinde, Notere yardımcı olmak üzere "Türkiye Noterler Birliği Kıdem Tazminatı Fonu" kurulmuştur.
Tanımlar :
Madde 2- Yasalarda ve bu yönetmelikte geçen; İşveren Noteri, işyeri Noterliği, işçi personel-Noterlik dairesinde Noterin emri altında çalışan katip ve hizmetlileri ifade eder.
Fonun Kaynakları :
Madde 3-
Kıdem Tazminatının Ödeneceği Haller :
Madde 4- Noterlerin kıdem tazminatı ödeyeceği haller, İş Kanununun 14. ve diğer maddelerinde gösterilmiştir.
Ödeme ve Yardımın Yapılması :
Madde 5- Yasalar ve özellikle İş Kanununun 14.maddesinde öngörülen esaslar uyarınca kıdem tazminatı ödemek yükümlülüğü ve sorumluluğu Notere aittir.
Ancak, ilgili Noter ve Birlik adına alınacak ibraya göre, bu yönetmelik hükümleri dairesinde ve aşağıdaki hallerde, Noter adına Türkiye Noterler Birliğince kıdem tazminatı ödenir. Bu hüküm vekaleten yönetilen Noterleri de kapsar.
a) (Değişik-1990-19.Kongre) Noterin istifa etmesi, başka bir Noterliğe atanması, meslekten çıkarılması, yaş tahdidine tabi tutulması suretiyle görevden ayrılması veya ölümü nedeniyle Noterliğin boşalması hallerinde, boşalan Noterliğe atanan Noter göreve başladığı tarihten itibaren bir ay içinde hizmet sözleşmesi yapılmayan personelin,
b) Personel tarafından İş Kanununun 16.maddesinin II. numaralı bendi dışında kıdem tazminatına hak kazandıracak hizmet akdine son verilmesi,
c) Noterin,
- Noterlikte çalışmaya başladığı tarihte T.C. Emekli Sandığından emekli maaşı alan personelin yaşlanması,
- Personelin yaşlılık, emeklilik, malûllük aylığı bağlatmak veya toptan ödeme hakkını kazanmadan Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 16. maddesi uyarınca yaş tahdidine uğraması,
- Noterlik dairesinin yangın, yer sarsıntısı, su baskını gibi afetlere maruz kalması,
- O yerde yeni Noterlik ihdası,
Gibi nedenlerle hizmet sözleşmesini feshetmesi halinde,
d) Noterliğin kaldırılması (lağvı),
e) Noterin ihbar öneli vererek veya ihbar tazminatını peşin olarak ödeyerek iş akdini feshetmiş olması,
(1995-24.Kongre ile değişik son fıkra):
"(a) ve (e) bentleri gereğince Kıdem Tazminatı Türkiye Noterler Birliğince ödenen personel 6 ay geçmeden tekrar aynı Noterlikte veya aynı Noterin görev ifa ettiği diğer bir Noterlikte çalıştırıldığı takdirde; yeniden işleyecek kıdemine göre hak edeceği kıdem tazminatının iki yıllık bölümünü o Noter ödeyip, iki yıldan sonra devam eden hizmetine tekabül eden kıdem tazminatını Türkiye Noterler Birliği öder".
Madde 6- Yukarıda yazılı maddeler gereğince ödenecek olan kıdem tazminatı, İş Kanununun 14.maddesinde öngörülen esaslar dairesinde hesaplanır. Ancak, Birlikçe ödenecek kıdem tazminatının hesaplanmasında, ikramiyeler bakımından personelin görevden ayrıldığı tarihe tekaddüm eden on iki ay içinde fiilen ödenen ikramiyeler toplamının 1/12'sinin ücrete eklenmesi suretiyle hesaplama yapılır. Kanun hükümleri veya yargı kararlarından dolayı farklı bir uygulamanın gerekmesi halinde bu uygulamadan doğacak fark ancak Noterden istenebilir.
Personelin ücret veya yan ödemelerinin iyi niyet kuralları dışında arttırıldığına Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulunca karar verildiği takdirde arttırılmadan önceki miktar ve yan ödemeler üzerinden ödeme yapılır.
Noterin bundan fazla kıdem tazminatı ödemeye neden olması Türkiye Noterler Birliğince ödemenin arttırılmasını gerektirmez.
Kıdem tazminatına Esas Alınacak Süreler :
Madde 7- a) 1475 sayılı İş Kanunu, Noterlik katip ve müstahdemlerini 12.08.1967 tarihinde İş Kanunu kapsamına almış olduğundan, memur ve müstahdemler o tarihten itibaren,
b) 3008 sayılı Kanununun yürürlüğe girdiği, 08.06.1936 tarihinden sonra İş Kanunu kapsamına giren mıntıka ve yerlerde çalışanların çalıştırıldıkları Noterliklerin İş Kanunu kapsamına girdiği tarih belgelendirildiği takdirde, bu tarihten itibaren, hesaplanır,
c) İstifa ederek ayrılan personele önceki süreleri için kıdem tazminatı ödenmez.
Kıdem Tazminatına Hak İddia Edenlerden Aranacak Belgeler :
Madde 8- a) Personelin Noterle yaptığı Noterlikten veya hakimlikten onaylı son sözleşmesi, ayrıldığı tarihten önceki son üç aylık bordro örnekleri ile personelin işe başladığı ve ayrıldığı tarihleri gösteren belgeleri göndermesi,
b) Muvazzaf askerlik nedeniyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin askerliğe çağrı belgesinin asıl veya örneğini veya kıtasına katıldığını gösteren belge vermesi,
c) Yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması nedeniyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin kendisine yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yaşlılık sigortası bakımından bağlı bulunduğu kuruma veya sandığa başvurulduğuna ve hak kazanılmış olduğunu gösteren bir belge vermesi,
d) Ölüm halinde veraset belgesinin gönderilmesi,
e) Noterin ölümü halinde ölüm kaydının bildirilmesi,
f) Hizmet sözleşmesinin iş bu Yönetmeliğin 5.maddesinin (e) bendi uyarınca feshedilmesi halinde, feshi ihbarın mutlaka Noter aracılığı ile yapılmış olması ve buna dair belgenin gönderilmesi gerekir.
Yukarı bentlerde yazılı belgelerin usulüne uygun bulunmaması halinde Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu işin özelliğini nazara alarak ödemeye karar verip vermemekte serbesttir.
(Ek fıkra - 1988 - 17.Kongre eklenmiştir.)
Personel tarafından hakkında kıdem tazminat davası açılan Noterlerin süresi içinde delillerini sunmaması, gerekli itirazları yapmaması ve gerektiğinde temyiz etmeyerek kararın kesinleşmesine yol açması halinde Türkiye Noterler Birliği kıdem tazminatı ödemesinde bulunamaz.
Fonun Kıdem Tazminatını Karşılamaması Halinde :
Madde 9- Yıl içinde ödenmesi gerekli olan kıdem tazminatının fondan karşılanmasının mümkün olmaması halinde, Birlik hesabından ödenir. Fazla ödenen miktar gelecek yıl bütçesine konularak fon hesabından mahsup olunur.
Açıklık Bulunmayan Hallerde :
Madde 10- Bu Yönetmelikte açıklık bulunmayan hallerde, yürürlükte olan kanun hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden evvel hak kazanılmış kıdem tazminatları için eski yönetmelikler hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 2- Yönetmeliğin 5/e fıkrasına göre Türkiye Noterler Birliğine intikal etmiş istekler hakkında bu yönetmelik tatbik olunur.
Geçici Madde 3- (1983 - 12.Kongrede eklenmiştir. Yürürlük tarihi: 07.06.1983) Türkiye Noterler Birliği Kıdem Tazminatı Yönetmeliğinin uygulanmasına başlandığı 10.12.1972 tarihinden 16 Kasım 1981 tarihine kadar, çalıştığı Noterlikten, Noterin muvafakatı ile diğer bir Noterlikte çalışmak üzere yer değiştiren personelin her iki Noterlikte geçen hizmet süreleri toplamı kıdem tazminatının hesabında nazar alınır.
Not: (Geçici madde 3'te belirtilen16.11.1981 tarihi, Birliğimizi denetleyen iş müfettişlerinin tavsiyesi üzerine, yönetimce, uygulamada yasa değişikliğinin yürürlük tarihi olan 12.09.1980 tarihi olarak kabul edilmektedir.
Geçici Madde 4- (1983-12.Kongrede eklenmiştir. Yürürlük tarihi: 7.6.1983) Türkiye Noterler Birliği Kıdem Tazminatı Yönetmeliği uyarınca kendilerine kıdem tazminatı ödenmesi gereken personelin 12.08.1967'den önce Noterliklerde geçen hizmet sürelerinin 1/4'ü karşılığı beher yıl için o yıllarda geçerli olan yönetmelik hükümlerine göre ödenen kıdem tazminatı miktarı kadar yardım yapılır.
Geçici Madde 5- (1990-19.Kongrede eklenmiştir). Daha önce 5.maddenin son fıkrası gereğince ayrılanlardan 6 ay geçtikten sonra aynı Noterlikte veya aynı Noterin görev ifa ettiği diğer bir Noterlikte göreve başlamış olanların bu yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen hizmet sürelerine ait kıdem tazminatı o Notere aittir. Yönetmelik değişikliğinin yürürlülük tarihinden sonraki hizmet sürelerine ait kıdem tazminatı ise Birlikçe ödenir.
Yürütme :
Madde 11- Bu Yönetmelik hükümlerine, Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yürütür.
Kaldırılan Yönetmelik :
Madde 12- 03.06.1979 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik yürürlükte kalmıştır.
Yürürlülük Tarihi :
Madde 13- En son değişiklikleri ile iş bu yönetmelik 07.06.1985 tarihinde yürürlüğe girer.